close

Astazi avem deosebita placere de a va prezenta un proiect care ne face mandri ca suntem romani. Avem deosebita placere de a ii prezenta pe arhitectii Alex Sandulescu si Dan Adrian Ionescu, care au decis sa imparta cu noi munca lor. Le multumim pe aceasta cale increderii pe care ne-au acordat-o.  De altfel si ei sunt cititori ai blogului Fresh Home si au raspuns provocarii pe care vi-o lansam in fiecare zi: aceea de a ne a ajuta sa va laudam si admiram ideile in materie de design. Avis Magica este numele generic al creatiei cu care cei doi au participat la un concurs organizat in Miami. Tema acestui concurs a pornit de la cladirile simbol ale diverselor orase: Paris – Turnul Eiffel , Sidney – Opera din Sidney etc. Concurentii trebuiau sa proiecteze o cladire specifica orasului Miami.

Arhitectii Romani au conceput o idee ingenioasa prin care ei doresc sa combata din poluarea in continua crestere din jurul nostru. Ne place ca sunt niste visatori indrazneti care vor sa depaseasca orice bariera a timpului si spatiului pentru a crea in jurul nostru o lume mai curata si cu un aspect parca desprins din filmele viitorului.

Fiind firi boeme, cei doi au povestit ca s-au inspirat din operele lui Constatin Brancusi si Nichita Stanescu. Alex si Dan marturisesc ca acest proiect este si o promovare indirecta a celor doi mari artisti. De altfel prezentarea proiectului incepe cu versurile superbe ale lui Nichita Stanescu:

“Oamenii sunt pasari nemaiintalnite,

cu aripi crescute inlauntru,

care bat plutind, planand,

intr-un aer mai curat – care e gandul!”

Credem ca aceste cuvinte reusesc sa va introduca, pe voi dragi cititori, usor in lumea viselor celor doi arhitecti si sa va doriti sa visati alaturi de ei cum ar fi sa avem un gand si un aer curat in fiecare zi.

Aerial2

C003574

interior spate

intrare

ocean

r2

Sala concerte

Seara mare2

In continuare va vom lasa in compania celor povestite de Alex Sandulescu si  Dan Adrian Ionescu, de altfel cei mai indreptatiti sa descrie asa cum trebuie si la adevarata sa valoare proiectul Avis Magica:

De ce Avis Magica?

In latina Avis Magica inseamna “Pasarea Magica”. Am ales “magic” deoarece Miami era denumit “orasul magic” si luand in considerare faptul ca  populatia a crescut de la 1000 la un milion de rezidenti in doar 100 de ani, putem spune ca orasul “si-a luat zborul” precum o pasare. A rezultat: Pasarea Magica.

Avand un nume, trebuia sa generam si o forma. Cunoscand o parte din operele sale, ne-am intors privirea catre marele nostru sculptor Brancusi.

Analizand opera sa “pasare in spatiu” am observat cum stilizeaza Brancusi pasarea, rezultand o forma simpla dar foarte eleganta. Am facut acelasi lucru, stilizand o pasare ce isi ia zborul.

Dar acest lucru nu a fost de ajuns si ne-am intors privirea, catre versurile lui Nichita Stanescu: “Oamenii sunt pasari nemaiîntâlnite, cu aripi crescute înlauntru” . Astfel am definitivat forma cladirii, integrand si imaginea omului, combinand cele doua entitati: Pasarea si Omul.

Cum functioneaza cladirea?

“Avis Magica” a fost realizata ca fiind cea mai inalta cladire din zona-335 de metri si propune un Concept Nou: “Natura pe Verticala”.Aceasta incorporeaza: un muzeu dedicat faunei orasului sub nivelul solului (aici se poate observa si baza acvariului), o scena exterioara de concerte, un acvariu inalt de 120m in care apa este pompata si filtrata direct din ocean, o zona de insule cu vegetatie tropicala situata deasupra acvariului, o zona cu nori artificiali care genereaza ploaie la un interval de timp , zona de observatie situata la 335m si “aripa” cladirii – formata dintr-o multitudine de “pene”, ce vibreaza la actiunea vantului, producand energie electrica.

Pene sunt realizate dintr-un material semi-translucid care permit trecerea razelor solare catre vegetatie, necesare procesului de fotosinteza. Turnul este ca un rezervor de oxigen pentru oras, oxigenul creat de plante fiind eliminat prin spatiile libere dintre pene, catre exterior.

Pentru a putea vedea in intregime spectacolul oferit de cele 3 zone turnul incorporeaza si 2 lifturi.Vizitatorii trec mai intai prin acvariu, unde pot admira viata marina, apoi prin zona de vegetatie populata cu pasari , iar in final ajung la norii artificiali. Deasupra celor 3 zone se afla puntea de observatie.

Tags : arhitecti romaniARMARADAavis magicaconstatin brancusidecor ineditidei decoridei designnichita stanescupasare in spatiupoiecte ecologiceproiecte indrazneteuniversitatea de arhitectura ion mincu

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.