close
Arhitecturi

Biserica transformata intr-o librarie

Olandezii nu sunt un popor religios. Ultimele estimari arata ca 35% din populatia olandeza apartine unui cult religios, dintre care o buna parte sunt imigranti care au reusit sa dobandeasca cetatenie, doar 5-6% fiind cei care frecventeaza lacasele de cult. De fapt, religia in Olanda este considerata a fi un lucru personal, care nu trebuie propagat in public si, ca atare, puterea religiei este redusa, nu ca in Romania.

In schimb, lacasele de cult inca exista, iar multe dintre ele sunt catedrale impunatoare, dar care sunt pe zi ce trece tot mai putin populate. De aceea, ele fie au fost transformate in muzee ale localitatilor din care fac parte, fie au fost privatizate sau pur si simplu au fost intrebuintate pentru altceva. De exemplu, astazi va prezentam o biserica transformata intr-o librarie.

Ea se afla in orasul olandez Maastricht si in ea functioneaza una dintre filialele retelei de carte Selexyz, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de carte (si nu numai) din Olanda.
old-church-into-bookstore6

old-church-into-bookstore5

old-church-into-bookstore4

old-church-into-bookstore3

old-church-into-bookstore2

old-church-into-bookstore1

old-church-into-bookstore7
Proiectul poarta numele de Selexyz Dominicanen Maastricht si a fost realizat in colaborare cu Merkx si Girod, 2 companii de arhitectura si design interior. Marea provocare a arhitectilor a fost faptul ca aceasta catedrala a fost construita in 1294, ori in conditiile unei constructii interioare verticale (pentru a se utiliza cat mai mult spatiu) a fost gasirea unei solutii care sa permita o aranjare pe verticala a librariei, care sa nu altereze structura de rezistenta, dar in acelasi timp sa fie capabila sa sustina cateva sute de kilograme.

Bineinteles, nu se putea ignora trecutul cladirii, astfel ca arhitectii impreuna cu cei responsabili din partea Selexyz pentru acest proiect au hotarat incorporarea simbolurilor religioase in design-ul actual, tocmai pentru a transforma libraria intr-un loc solemn, tacut.