close
Arhitecturi

Casa plutitoare capabila sa se autosustina energetic

Proiectul pe care vi-l prezentam astazi este o casa plutitoare a carei constructie a durat cativa ani. Ea poarta semnatura arhitectului italian Giancarlo Zema si este o casa ecologica, deocamdata la stadiu de concept pur in practica, dar fara intentia de a fi vanduta sau produsa la scara comerciala.

De ce? Pentru ca, in primul rand, toate amenajarile au fost lucrate manual integral. Vorbim deci de lemn reconditionat si de aluminiu cumparat de la centrele de reciclare. Sigur, exceptie fac sistemele de captare a energiei si decoratiunile, insa ati prins ideea.

Giancarlo Zema a creat o casa capabila sa se autosustina din punct de vedere energetic si care, mai important, nu are nevoie nici macar de teren pentru a putea fi amplasata, ci doar de luciu de apa de aproximativ 94 de metri patrari, suprafata locuibila fiind de 92,3 de metri patrati.
Waternest-100-by-Giancarlo-Zema-1

Waternest-100-by-Giancarlo-Zema-2

Waternest-100-by-Giancarlo-Zema-3

Waternest-100-by-Giancarlo-Zema-4

Waternest-100-by-Giancarlo-Zema-5

Waternest-100-by-Giancarlo-Zema-6

Waternest-100-by-Giancarlo-Zema-7
Interioarele sunt simpliste si sunt concepute sa fie bine iluminate si, la nevoie, bine incalzite. Deasupra intregului ansamblu se afla un panou solar imens, capabil sa sustina consumul energetic pentru minim 10 ore pe zi, bineinteles daca ne referim la un consum obisnuit si nu unul de testare.

Ar avea succes un astfel de ansamblu? Cred ca problema cea mai mare, cel putin in Romania, nu ar fi lipsa doritorilor, ci mai degraba pretul, la fel ca in toate celelalte tari, chiar si in zonele cu venituri ridicate. Orice chestie construita manual si nu pentru largul consum are un pret pe masura unicitatii sale, ori in cazul de fata vorbim despre echivalentul Koenigsegg in materie de case ecologice.