close
Arhitecturi

Cubul Portocaliu – maiestrie in arhitectura

Orange Cube, ceea ce in tradcuere libera ar insemna “Cubul Portocaliu” este o cladire moderna construita de curand in zona industriala a orasului Lyon, in Franta. Proiectata de catre cei de la Jakob&Macfarlane, cladirea reprezinta o pata de culoare in mijlocul unei zone pline de cladiri anoste, de culori inchise sau in nuante de gri si, totodata, reprezinta o mica minune a arhitecturii moderne.

De ce? Pentru ca forma sa este departe de una clasica, fiind inspirata din miscarile apei, dupa cum veti vedea imediat. Cu toate acestea, Cubul Portocaliu este construita in forma de cub, iar pe partea din fata au fost “sculptate” 2 adancituri imense, pentru a ii oferi un aspect modern intregii cladiri, dar si pentru a ilustra senzatia de fluiditate.

Pe partile laterale, cladirea este imbracata cu un strat de aluminiu, dar care la randu-i, are ceva special. Fiecare fatada are in perdeaua de aluminiu forme rotunde, goale, de marimi diferite si amplasate in poze diferite, astfel ca de la departare, Cubul Portocaliu pare ca ar fi gaurit.

Desi e o cladire de birouri si un centru comercial, deasupra cladirii s-au amenajat 2 terase, locul fiind perfect pentru a admira imprejurimile si panorama Lyon-ului.
cubul portocaliu 2

cubul portocaliu

cubul portocaliu

cubul portocaliu 13

cubul portocaliu 12

cubul portocaliu 11

cubul portocaliu 10

cubul portocaliu 9

cubul portocaliu 8

cubul portocaliu 7

cubul portocaliu 6

cubul portocaliu 5

cubul portocaliu 4

cubul portocaliu 3
In plus, dorinta proiectantilor a fost aceea de a pastra senzatia de fluiditate si pe interior. Drept urmare, adanciturii mentionate mai sus i-a fost oferita o forma cilindrica, care urca pana in partea superioara a cladirii, dupa cum se poate vedea in schita de mai sus.

Tags : arhitectura cub

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.