close
Arhitecturi

Stilul Tudor – 19 idei care sa va inspire

E fascinant cum unele stiluri arhitecturale continua sa reziste chiar si la cateva sute de ani dupa stingerea celor care au dat nastere respectivelor stiluri. Stilul Tudor, de exemplu, a aparut in perioada in care Regatul Unit Al Marii Britanii a fost condus de catre familia omonima (1485-1603), fiind precedent de catre stilul perpendicular si urmat de cel elisabetan.

Pentru acea vreme, a reprezentat o adevarata revolutie culturala, pentru ca pana atunci, majoritatea familiilor instarite aveau case destul de incomode, cu pereti grosi, asemanatoare fortaretelor, tocmai pentru a rezista conflictelor nobiliare foarte frecvente in acea vreme. Cele mai emblematice cladiri construite in stilul Tudor sunt King’s College Chapel, in Cambridge, St. George’s Chapel, in castelul Windsor si, poate cel mai celebru, Henry VII Lady Chapel in Westminster Abbey.

Totusi, stilul Tudor nu e doar pentru familii de sorginte nobiliara, pentru institutii, ci si pentru oricine care intelege frumusetea acestuia si care doreste o resedinta influentata de arhitectura britanica medievala a secolelor 15-17.

Tudor-revival-style-in-Syracuse

Tudor-style-with-Stone-Walkways

Wraparound-porch

Amazing-lake-views-from-this-tudor-style-house

Tudor-style-with-french-influence

Tudor-homes-are-big-enough

With-Oversized-Features

Tudor-style-house-with-large-Windows

Fairy-Tale-tudor-Style-house

Timbered-Frame-tudor-Style

Asymmetry-tudor-style

Tudor-style-home-with-Castle-charm

With-Royal-Feelings

A-shaped-roof-on-Tudor-Style

Tudor-house-curb-appeal

Contemporary-vibe-for-tudor-house

Tudor-England-House-Style

With-Colorblocking

With-Simple-Landscaping
Ce defineste cel mai bine acest stil? In primul rand fatada de piatra, urmata apoi de acoperisuri piramidale ascutite, de elemente care amintesc de fortarete, de elemente asimetrice si de fatade cu ornamente asimetrice, de barne de lemn la exterior, care parca strajuiesc intreaga casa si, nu in ultimul rand, de usi principale grandioase.

Desigur, casele moderne construite in acest stil sau macar cu elemente britanice medievale specifice perioadei Tudor preiau doar in parte, putine fiind 100% fidele. Totusi, efectul vizual este unul puternic, mai ales in zonele in care casele britanice nu sunt populare, ele avand un aspect impunator, cumva ducand cu gandul la un fel de conac.

Voi ce ziceti? Cum vi se par?