close
Case & Vile

Cabana neobisnuita, de doar 24 de metri patrati

Am tot postat in ultima vreme, atat pe pagina de Facebook, cat si pe blog, diverse materiale in care va prezentam diferite cabane de munte si diferite resorturi. Totusi, astazi nu o sa va prezentam un resort de munte, ci mai degraba un concept de cabana minuscula, cu o suprafata utila de doar 24 de metri patrati.

Proiectul a fost dus la bun sfarsit de catre FO4A Architectur, o casa de arhitectura din Bosnia si Herzegovina. Casele au fost amplasate pe muntele Bjelašnica, undeva nu foarte de parte de capitala Sarajevo. Ideea din spatele acestui proiect a fost aceea de a crea un spatiu relaxant, care sa poata fi incalzit usor si cu resurse putine, dar care sa reziste si unor conditii meteorologice mai austere. Sa nu uitam ca, in definitiv, aceasta cabana este situata pe munte intr-un loc in care, in general, vremea este mai instabila si mult mai racoroasa.

Design-of-the-modern-minimal-winter-shelter

Cozy-workspace-inside-the-cabin-draped-in-wood

Awesome-window-nook-inside-the-cabin-bedroom

Minimal-bedroom-design-on-the-top-level-of-the-cabin-retreat

Workspace-with-wonderful-views-of-the-snow-covered-slopes-outside

Traditional-corner-fireplace-keeps-the-interior-warm-and-toasty-fresh

Simple-wooden-surfaces-and-decor-shape-the-interior-of-the-minimal-winter-retreat

Simple-and-minimal-design-of-the-gorgeous-cabin-retreat

Modern-wooden-shelter-and-ski-hut-with-gorgeous-minimal-design

Modern-winter-retreat-in-the-mountains-of-Bosnia-and-Herzegovina
O alta caracteristica speciala a acestui proiect ar fi faptul ca este minim invaziv pentru mediul inconjurator. Nu exista o fundatie de ciment adanc ingropata in pamant, iar materialele constituente sunt lemnul (majoritar) si sticla. Incalzirea se face tot pe baza de lemne, iar necesarul de electricitate si incalzirea apei se face cu ajutorul unor panouri fotovoltaice.

Intr-un spatiu atat de redus, e limpede ca decorul nu poate fi decat minimalist. In ciuda faptului ca deplasarea se face pe verticala cu ajutorul unei scari, spatiile sunt bine compartimentate, existand atat o zona de living, una de bucatarie, una de baie (izolata complet de restul casei), cat si un dormitor in care sunt spatii de depozitare si loc suficient pentru 2-3 persoane.