close
Case & Vile

Casa de hobbit in Pennsylvania

Ca J. R. R. Tolkien este cel mai valoros scriitor al secolului 20, asta e lucru aproape unanim acceptat. Totusi, pana la ecranizarea filmelor, cartile din seriile “The Hobbit” sau “Lord of The Rings” nu erau pe atat de populare pe cat sunt acum, mai ales in lumina ecranizarii recente a ultimului film din cartea antemergatoare Stapanului Inelelor.

Casa pe care v-o prezentam astazi este o casa de hobbit construita undeva in statul american Pennsylvania de catre arhitectul Peter Archer pentru o familie de fani impatimiti ai lui Tolkien, mari colectionari de tot ce inseamna manuscrise, schite si costume care au aparut in ecranizarea filmelor mai sus amintite.

Ideea construirii acestei case de hobbit a venit in momentul in care proprietarii au realizat ca nu mai au spatiu suficient pentru colectia lor, astfel ca au decis sa profite de o parcela de pamant din apropiere si sa construiasca un depozit tematic. Si ce alt depozit mai bun si mai potrivit decat o casa de hobbit, una realizata in detaliu si la dimensiuni potrivite, sa fi fost construit?
hobbit-house-pennsylvania4

hobbit-house-pennsylvania3

hobbit-house-pennsylvania2

hobbit-house-pennsylvania1

hobbit-house-pennsylvania
Rezultatul il vedeti in pozele de mai sus: o casa de 55 de metri patrati, construita atent dupa schitele lui Tolkien insusi. Ce-i drept, pe proprietatea respectiva deja se gasea un zid de piatra, care a fost rapid integrat in constructie. Desi pare un aspect oarecum banal, casa pare ca si cum ar fi fost construita in prelungirea zidului, fiind un soi de trecere intre taramuri, din lumea reala spre lumea magica a povestilor scriitorului britanic.

Pe interior, in casa se gasesc din abundenta arme cu insemnele Rohan-ului si Gondor-ului, precum si manuscrise si editii princeps ale operelor lui Tolkien. Cu toate acestea, este o casa perfect functionala, care ar putea fi locuita oricand, dar care acum joaca rolul de muzeu personal pentru proprietari.