close
Idei

Gradini japoneze de-a lungul lumii

Aruncand o privire peste colectia de gradini japoneze pe care am pregatit-o pentru voi mai jos, nu e de mirare popularitatea de care beneficiaza stilurile japoneze: aparent simple, aceste gradini sunt de fapt foarte complexe, fiind intr-un echilibru perfect intre elementele de decor si restul elementelor naturale, iar grija pe care proprietarii o au fata de aspectul gradinilor face ca orice loc de acest tip sa para un muzeu natural.

Proverbiala simfonie de culori nu e o notiune abstracta catusi de putin pentru japonezi, dupa cum vedeti in pozele de mai jos, chiar daca asta inseamna sa alature si elemente care nu se gasesc in natura impreunate in mod normal. Totusi, modul in care elementele sunt asezate confera un sentiment de normalitate si liniste, de serenitate, ca si cum lucrurile ar fi fost atat de linistite dintotdeauna.

De regula, exceptand arbustii, materialele folosite pentru decorarea unei gradini japoneze sunt reprezentate de muschi, nisip, piatra, apa, etc. De exemplu, daca posibilitatile de a crea un helesteu sunt reduse, atunci combinatia de piatra si nisip este aproape intotdeauna de efect, mai ales daca in zona nu exista o apa curgatoare.
SONY DSC

japanese-tea-garden-in-san-francisco1

daizen-ji-zen-garden-kyoto

japanese-garden-at-hamilton-gardens-waikato-new-zealand

SONY DSC

SONY DSC

japanese-garden-portland-oregon

japanese-garden-at-como-park-conservatory1
Trebuie inteles un lucru: chiar daca japonezii folosesc in mod normal si combinatii de elemente care nu apar in natura in mod normal, o fac doar daca respectivele elemente creeaza un efect vizual placut. Daca, din contra, va plac 2 elemente, dar ele nu arata bine impreuna, atunci cu siguranta ar trebui sa va orientati spre alte idei.

In ceea ce priveste vegetatia, depinde mult de relief. De exemplu, in gradinile din regiunile deluroase, conform stilului traditional, vegetatia ar trebui sa fie mai saraca, dar mai bogata in pietre, de exemplu, pentru a crea un peisaj asemanator unei panorame montane. Aceasta traditie provine din China. Pe de alta parte, in gradinile din jurul unei cladiri in care are loc ceremonialul ceaiului sau in care are loc orice activitate creativa (asta pentru a adapta standardelor europene), vegetatia ar trebui sa fie mai deasa.