close
Idei

Povestea iubirii transpusa in arhitectura cladirilor !

Si uite ca suntem in ultima zi a acestei luni a anului. Fara doar si poate, luna frebruarie este o luna a iubirii. Fie ca vorbim despre Valentine’s Day sau despre Dragobete, cea de a doua luna din an este o frenezie de cadouri si declaratii de iubire.

Cu totii incercam sa ne aratam dragostea intr-un mod cat mai concret, materializat si palpabil.

 O cutie de bomboane fine si  un buchet de flori, mult visatul inel sau  mult dorita vacanta, sau poate toate acestea la un loc, sunt manifestari ale iubirii de netagaduit. Astfel marii indragostiti ai tuturor timpurilot si-au materializat iubirea prin arhitectura cladirilor ce le-au construit de-a lungul vietii lor.

Acesta manifestare materiala a iubirii are radacini adanci in istoria omenirii. Unele dintre cele mai frumoase, controversate si memorabile povesti de dragoste din istorie, au o dovada concreta a existentei si pasiunii lor mistuitoare.

Multe din obiectivele turistice de renume, monumente de arhitectura consacrate, stau marturie a iubirilor fara de sfarsit.

arhitectura cladirilor (6)

Probabil unul dintre cele mai cunoscute monumente de arhitectura din lume, Taj Mahal-ul, este  povestea in marmura alba a unei iubiri fara sfarsit.

Considerat  o incununare a tuturor palatelor,  Taj Mahal-ul este un mausoleu din marmura alba situat in Agra, Uttar Pradesh, India.

 A fost construit de catre imparatul  Shah Jahan, in memoria celei de-a treia sotii, Mumtaz Mahal, care a murit la nasterea celui de-al 14-lea prunc.

 Taj Mahal este considerat o bijuterie a artei islamice in India si o capodopera arhitecturala universala.

arhitectura cladirilor (20)

arhitectura cladirilor (14)

Reunind elemente ale arhitecturii persane si mughale, constructia complexului memorial de la Agra, a inceput in 1632, iar cladirea principala, mausoleul, mormantul printesei  Mumtaz Mahal, a fost terminata in 1648. Intregul complex a fost gata in 22 de ani si a costat 32 de milioane de rupi in acele vremuri.

Pentru construirea lui au fost aduse materiale din toata India si Asia, iar pentru transportul lor au fost folositi 1000 de elefanti. Sub imensa cupola alba si-au dat intalnire intr-o tesatura de piatra si metale scumpe peste 28 de tipuri de pietre pretioase si semipretioase.

arhitectura cladirilor (18)

 Nimic nu a fost prea scump pentru o iubire atat de mare. Imparatul descrie Taj Mahalul asa :

„Should guilty seek asylum here,
Like one pardoned, he becomes free from sin.
Should a sinner make his way to this mansion,
All his past sins are to be washed away.
The sight of this mansion creates sorrowing sighs;
And the sun and the moon shed tears from their eyes.
In this world this edifice has been made;
To display thereby the creator’s glory.”

Desi se spune ca vazand frumusetea Taj Mahal-ului, imparatul Shah Jahan si-ar fi dorit un mausoleu asemanator, din marmura neagra, atunci cand a murit, a fost inmormantat alaturi sotia sa preiubita in Taj Mahal.

Taj Mahal-ul este astfel simbolul iubirii eterne, fara margini, o iubire care nu se sfarseste o data cu dispartia celui iubit ci transcede timpul si spatiul. Chiar daca Taj Mahal-ul este un mormant, el nu este un monument funebru ci unul celebrativ, al iubirii care invinge orice, pana si moartea. Imparatul si-a dorit ca acest monument dedicat sotiei lui preferate si mult iubite sa dainuiasca peste vreme, sa invinga timpul si sa nu fie depasit vreodata in frumusete.

Legenda sau nu, dorinta imparatului a fost implinita. Nu exista un templu al iubirii mai frumos si mai desavarsit  ca Taj Mahal-ul pana in zilele noastre.

arhitectura cladirilor (16)

 Daca acesta iubire in marmura alba este prea exotica si exorbitanta, sa ne mutam la noi in Europa si mai exact in Franta, tara iubirilor de capa si spada si domnite cu priviri rapitoare.

Stiati ca minunatul castel Chenonceau de pe valea Loirei este un cadou al regelui Henry al II-lea catre amanta sa, seducatoarea Diana de Poitieres? O iubire mare are nevoie de o  dovada pe masura.

arhitectura cladirilor (8)

 Din pacate dupa moartea regelui, chiar daca Diana de Poitieres era mostenitoare legitima a acestui castel, sotia regelui Henry al II-lea, Catherine de’ Medici a preluat castelul transformandu-l in resedinta ei preferata.

Pentru a sterge orice amintire legata de frumoasa amanta a sotului raposat, Catherine de Medici, organizeaza la castel primul bal cu focuri de artificii din intreaga Franta.

arhitectura cladirilor (21)

 Cu toate acestea, amintirea  stapanei de drept a acestui castel, Diana de Poitieres, nu s-a pierdut in fumul artificiilor si putem sa-i ghicim din farmec pierzandu-ne pasii, intr-o escapada romantica prin Chenonceau.

 arhitectura cladirilor (12)

Dupa ce ne imbatam cu albastrul pur din dormitorul Dianei,

arhitectura cladirilor (15)

 suntem prinsi in salonul ei intr-o  discutie despre curaj pentru ca, dupa cum chiar ea spune : „Courage is as often the outcome of despair as of hope; in the one case we have nothing to lose, in the other everything to gain.”

Si daca istoria nu a fost suficient de naucitoare, drumul spre iesire va fi un vals in vertigo de scari

arhitectura cladirilor (5)

 Daca istorile de amor frantuzesti sunt prea siropoase, in Ucraina, in  peninsula Crimea, pe stanca Aurora ,exista un castel dedicat dragostei mai putin platonice.

arhitectura cladirilor (4)

 Construita in 1912, in cel mai romantic stil neo gotic, Lastivchyne hnizdo- Swallow’s Nest Castle, fantastica constructie, a fost numita Castel al Dragostei. Acest loc cu nume romantioc, a fost initial un mic adapost de lemn, un mic cuibusor de nebunii si iubiri ce trebuie ascunse de ochii lumii. Asadar, putem ghici un loc inchinat nu neaparat iubirii in sine cat mai ales actului de a face amor.

arhitectura Dupa un cutremur puternic din 1927,care era sa surpe stanca pe care este construit, castelul a fost inchis timp de 40 de ani. Dupa o restaurare si consolidare serioasa,  castelul a fost redat publicului larg.  Intr-un  peisaj plin de magie, prins pe un colt de stanca, castelul deserveste inca din 1975 un restaurant cu specific italian.

Prins intre apus si rasarit, infratit cu stelele din Calea Lactee, Castelul Iubirii priveste spre capul Ai–Todor , ascultand povestile iubirilor de mult apuse sparte de valurile Marii Negre in mii de sclipri sarate, la marginea Universului.

arhitectura cladirilor (1)

 Monumente de arhitectura care servesc  ca simbol al dragostei, ca dovada a unei iubiri de nestramutat si fara de sfarsit sunt nenumarate, presarate peste tot in lume. Iubirea, ca sentiment, inseamna acelasi lucru in orice limba .

Arhitectura ca dovada a iubirii a inspirat si va inspira povesti de dragoste. Oamenii cauta ca martora a iubirii lor materialitatea arhitecturii. Si povestea ei.

In Verona, balconul Julietei si intreagul patio al casei Romeo si Julieta este un altar al iubirii. Mii de oameni vin si-si impartasesc iubirile, impline sau nu, cu peretii acestei cladiri pline de poveste.

arhitectura cladirilor (17)

arhitectura cladirilor (10)

 Mii de ravase si scrisori stau dovada ca singurul lucru de care avem nevoie in viata cu adevarat este iubirea… si povestile de iubire.

arhitectura cladirilor (11)

 Cu totii avem nevoie de o dovada palpabila de iubire si daca nu o putem oferi la “scara mare”, concretizata intr-un castel sau templu, putem sa o prindem pentru totdeauna intr-un lacat, pe podul iubirii din Paris.

arhitectura cladirilor (7)

 Chair daca, se pare ca, luna februarie este cu predilectie una a iubirii, nu trebuie sa uitam sa ne iubim la fel de mult si in restul anului.

Arhitectura e bucuroasa sa ne fie martora a legamantului de dragoste si a traiului  fericit pana la adanci batraneti, indiferent de an, sezon, luna, zi sau ora.

arhitectura cladirilor (13)

 Sa va iubiti frumos!

Tags : arhitectura cladirilor

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.