Bai cu lucarne, grozave pentru intimitate si luminozitate
Recunosc ca termenul de lucarna imi era necunoscut. E echivalentul romanesc al cuvantului “skylight” si se refera la o fereastra localizata la nivelul acoperisului, cu scopul e a ilumina podul si de a-l aerisi. Bineinteles, folosim acest termen si pentru ferestrele situate la nivelul tavanului, fie el inclinat sau nu. In principiu, sunt o idee buna pentru bai din mai multe motive:
1. ofera luminozitate naturala, ori asta tine nivelul obiectelor electrice/electronice din baie la minim;
2. sunt o solutie buna pentru baile foarte mici, care nu au geam pentru aerisire, ci numai un ventilator;
3. arata bine si sunt destul de rar intalnite in forma moderna in Romania.
Una dintre solutiile cele mai convenabile o reprezinta plasarea lucarnei fix deasupra vanei, tocmai in ideea in care, pe timp de seara, sa fie vizibil cerul senin. Desigur, nu este o solutie buna decat pentru casele care nu au cladiri foarte inalte deasupra lor, bineinteles, din ratiuni ce privesc intimitatea celor care utilizeaza baia.
In functie de dimensiunile baii si de dimensiunile ferestrei, ele pot sa reprezinte punctul focal al incaperii. De exemplu, daca sunt amplasate transversal pe deasupra intregii bai, ele ofera nu doar luminozitate, ci si un efect stilistic deosebit.
Desigur, se pune problema condensului. Specialistii recomanda in acest sens folosirea unei sticle low-e, care sa respinga particulele de apa, precum si aerisirea incaperii de cel putin 2-3 ori pe zi, ceea ce oricum intr-o baie este necesar. Altfel, se prea poate ca datorita structurii inclinate, aceste bai cu lucarne sa nu fie predispuse la condens, tocmai datorita faptului ca particulele de apa nu au cum sa se mai depoziteze pe sticla, dar numai in conditiile enuntate mai sus.