Construirea si amenajarea unei cabane la munte
Daca vorbim de cabane la munte, atunci avem mai multe posibilitati: cabane turistice, aflate prin apropierea unor varfuri importante, adesea insalubre sau care ofera conditii minime de igiena, cabane care functioneaza pe post de adapost, resorturi de lux pentru amatorii de munte si, nu in ultimul rand, mici cabane private, construite sa gazduiasca numai un numar mic de oameni si numai temporar, acestea din urma fiind folosite doar pe post de casa de vacanta.
Construirea si amenajarea unei cabane la munte nu e tocmai usoara, in functie de bugetul avut la indemana, de autorizatiile posibile, dar si de locul in care vreti sa construiti. Deseori, cabanele sunt facute cu piatra (in cazul in care se gaseste in zona un astfel de material) si lemn, cel din urma fiind ieftin si usor de transportat, insa nu atat de ieftin cand vine vorba de izolat si ignifugat, astfel incat lemnul sa reziste si temperaturilor extreme, precum si umezelii.
1) Cabana de 100 de metri patrati
2) Cabana micuta, cu spatiu folosit inteligent.
3) Cabana in alb si negru
4) Cabana pe malul lacului
Mai sus aveti mai multe idei de decorare si constructie, in functie de preferinte si buget, sau mai bine zis, dupa posibilitati.
Daca ar fi sa enumeram lucrurile care trebuie luate in considerare, atunci cel mai important lucru e suprafata. O cabana cu o suprafata mai mare va avea nevoie de energie mai multa pentru incalzire (iar combustibilul sau toate celelalte solutii de incalzire trebuie transportate si ele), in timp ce una mai mica implica necesitatea de a gasi solutii pentru a nu sacrifica din confort.
O astfel de investitie merita facuta cum trebuie, intrucat cu siguranta nu veti mai dori sa dormiti la prici peste ani, chiar daca in tinerete astfel de lucruri par normale si aproape cotidiene pentru amatorii de munte. Dupa cum vedeti, exista solutii si pentru dormitoare confortabile chiar si in cabane mici, la fel si pentru bai complete si cam pentru tot ce inseamna conditii decente de trai si de igiena.