close
Dormitoare

Idei de dormitoare la mansarda!

Problema amenajarii unui dormitor la mansarda, exceptand blocurile cu spatii special destinate pentru asa ceva, are in mod evident legatura cu inaltimea disponibila si cu gradul de circulare al aerului. Arhitectura traditionala a caselor in Romania permite arareori amenajarea unui spatiu locuibil la mansarda sau in pod, insa in noul val de tendinte, astfel de practici sunt tot mai des intalnite, mai ales ca un dormitor in plus creste considerabil valoarea unei case.

Prin urmare, astazi va prezentam cateva idei de dormitoare la mansarda, care sa va inspire sau macar sa va dea o idee despre ce ar trebui sa urmariti.

Personal, consider ca o conditie de sine qua non ar fi iluminatul. Da, e nevoie de modificari substantiale pentru obtinerea unui iluminat natural suficient, insa un dormitor nu poate functiona doar pe baza iluminatului electric, cel putin nu fara a crea senzatia de inchis si claustrofobie.


Trebuie luata in calcul si temperatura. La mansarda, in functie de izolarea acoperisului, se prea poate ca temperaturile sa creasca usor si sa scada la fel de usor, in functie de temperatura exterioara. E nevoie asadar de o izolare “sanatoasa”, da un sistem de aer conditionat, eventual de incalzire si nu in ultimul rand, de pozitionarea ferestrelor undeva in care aerul sa circule. In caz contrar, poate sa apara senzatia de aer inchis chiar si cu ferestrele larg deschise.

Nu in ultimul rand, trebuie avuta grija la podea, mai ales la casele mai vechi, pentru ca peretii inferiori tind sa fie mai subtiri, iar orice miscare sa se auda, ceea ce nu e de dorit, indiferent de motive.

Amenajarea unui dormitor la mansarda presupune cateva costuri substantiale la inceput, dar care se amortizeaza in timp si care, pe deasupra, ajunge sa creasca substantial valoarea resedintei atunci cand se doreste vanzarea acesteia pe termen mediu sau scurt.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.