Dormitoare cu spatii de lucru
Stiu ca nu ne place sa acceptam, dar multi dintre noi mai lucram si din pat atunci cand avem ocazia, cu toate ca asta este un obicei cat se poate de rau, pentru simplul fapt ca, in timp, creierul nostru asociaza starea de odihna, de latenta, cu munca, ori asta dauneaza grav productivitatii. In plus, adeseori avem posturi cu totul gresite, motiv pentru care lucrul din pat nu e recomandat decat atunci cand nu exista alternative.
De aceea e mai bine sa aveti un mic birou in dormitor, daca spatiul locuibil nu va permite sa-l amplasati altundeva. Astazi vorbim despre dormitoare cu spatii de lucru “incorporate”. In mod traditional, ele nu ar avea ce sa caute in dormitor, spatiul respetiv fiind rezervat la nivel ideologic pentru odihna; ei bine, nu intotdeauna teoria conchide cu practica, plus ca multi dintre noi luam laptop-ul in pat nu neaparat pentru lucru, cat si pentru socializare, urmarit de seriale si altele asemenea.
Daca va amenajati un spatiu de lucru in dormitor, pentru productivitate maxima, acesta trebuie sa fie cat mai departe de pat, tocmai pentru a nu fi tentati sa va refugiati cu lucrul in pat.
De asemenea, spatiul de lucru de pe biroul de acasa nu trebuie sa fie aglomerat, ba chiar din contra, cu cat mai putine obiecte, cu atat mai bine, exceptie facand cazurile in care lucrati de obicei de acasa si nu aveti alta alternativa. Un aspect delicat e cel al luminilor: in dormitor aveti nevoie de lumina calda, insa nu intotdeauna lumina calda e potrivita pentru lucru. De aceea, cei mai multi oameni recurg la o solutie de compromis, anume isi achizitioneaza veioze de birou pe post de instalatii de iluminat secundare. Atentie, totusi, caci si lumina alba poate deregla ciclurile circadiene, iar asta sa va afecteze in timp calitatea somnului.