close
Idei

Cum se decoreaza crama?

Cultura vinului la romani este foarte bogata. De altfel, ne putem mandri ca avem soiuri si podgorii extrem de apreciate de amatori ai vinului din toata lumea. Vinuri precum Rieslingul, Grasa de Cotnari, Feteasca galbena de Ardeal sau Tamaioasa vanata de Bohotin au adus premii importante vinicultorilor, ba chiar mai mult, sunt exportate in cantitati destul de mari in tari din vestul Europei si nu numai.

Astfel, pentru astazi v-am pregatit un set de 15 poze care va arata cum se decoreaza crama si, in general, spatiul de depozitare in sticle a vinului.

crama 15

crama 14

crama 13

crama 12

crama 11

crama 10

crama 9

crama 8

crama 7

crama 6

crama 5

crama 4

crama 3

crama 2

crama 1
Bineinteles, trebuie sa luati in considerare si conditiile de pastrare a vinului in crama. Conform somelierilor si viticulturilor, in crama trebuie sa fie o temperatura constanta de 10-12 grade Celsius, cu mentiunea ca fluctuatiile dese de 8-14 grade pot altera gustul in cazul unei depozitari. De ce? Pentru ca in cazul unor fluctuatii vinul se tulbura, el nemaiputand fi comercializat sau vandut clasei de clienti pentru care a fost conceput.
Astfel, crama trebuie sa fie amenajata si cu un sistem de racire (cu sistem de control al umezelii), precum si cu suporturi fixe, dupa cum puteti vedea in pozele de mai sus.

Umiditatea, la randu-i, ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 70%. Beciurile sau cramele cu aer prea uscat favorizeaza evaporarea vinului prin dop, iar cele prea umede favorizeaza aparitia unor culturi fungice, care pot altera in timp calitatea vinului.

Astfel, daca vreti sa aveti o incapere cu totul si cu totul unica (in conditiile in care in Romania cei mai multi oameni se multumesc sa pastreze vinul in sticle de plastic sau in damingene), inspirati-va din ideile de mai sus. O astfel de incapere nu numai ca arata frumos, dar in conditiile in care este bine amenajata, ea creste semnificativ valoarea locuintei.

Tags : design crama

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.