Grinzi de lemn in bucatarie si nu numai
Au apus vremurile in care carnatii erau atarnati de grinzile de lemn din case si din camarile caselor batranesti. Totusi, intr-un mod aproape paradoxal, grinzile de lemn au inceput sa fie din nou populare, nu doar ca element structural, ci si ca elemente decorative.
In general, daca vorbim de grinzi de lemn in bucatarie, vorbim de elemente menite sa mentine structura si tavanul, cum ar veni, sunt elemente de forta, astfel incat deasupra lor sa poata fi depozitate lucruri grele sau chiar amenajat un spatiu de locuit, in functie si de materialul de legatura.
In principiu, grinzile au acum si un rol decorativ, cu mentiunea ca asta nu inseamna ca odata ce devin elemente decorative, rolul lor in structura casei nu trebuie sa dispara neaparat. Daca sunt folosite strict pe post decorativ, atunci probabil nu vorbim de grinzi in adevaratul sens al cuvantului, ci de materiale facute sa arate.
Personal, cred ca sunt un mod excelent de a oferi casei/bucatariei un aspect unic, cumva mai prietenos, fara ca asta sa implice un impact semnificativ asupra mediului. Cu lemn la dispozitie, e usor sa creati tipare sau sa va configurati propriul sistem de iluminat dupa bunul plac, insa totodata, trebuie sa tineti cont si de alte aspecte:
1) Lemnul se degradeaza in timp, ori asta inseamna ca trebuie tratat impotriva degradarii si a umezelii;
2) Lemnul trebuie ignifugat, pentru ca cu siguranta nu vreti ca structura casei sa aiba si mai mult de suferit in cazul unui incendiu.
3) Nu trebuie uitat ca lemnul, mai ales cel refolosit, tinde sa adune praf si implicit cari. Trebuie sters pe cat posibil de praf, iar solutiile folosite la curatat nu trebuie sa fie toxice sau sa provoace reactii alergice.
Stim, sunt aspecte plictisitoare, insa pe principiul proactivitatii, in cazul in care recurgeti la o astfel de solutie pentru bucataria voastra, e mai bine sa preveniti problemele decat sa va confruntati cu ele.